Categorieën
Blog

De rol van de Held in je bedrijfsverhaal

Helden kunnen als voorbeeld dienen voor een ander. De held is dan ook een belangrijk onderdeel van storytelling. Het principe van “de held” of “antiheld” kun je bovendien goed toepassen in de marketing. Wie is de held van jouw bedrijf?

Wat ook belangrijk is in storytelling is de mogelijkheid om je te spiegelen aan de held of antiheld. Want je voelt je als lezer met hem of haar verwant, omdat je ook zo wilt zijn of jezelf erin herkent.

Omdat je bijvoorbeeld dezelfde krachten wilt hebben of even slim wilt zijn als die ander. Of je herkent jezelf in het geklungel van je antiheld die ondanks de onhandigheid de meest spectaculaire dingen kan doen.

De Held als voorbeeld voor een ander

Helden zijn moedige figuren die als voorbeeld kunnen dienen voor een ander. Van oorsprong zijn helden te vinden in mythes, sages of legendes. Hun persoonlijkheid staat soms (bijna) gelijk aan die van een god. Ze hebben speciale krachten en presteren het de meest onmogelijke dingen voor elkaar te krijgen.

Superhelden

De hedendaagse helden zijn vaak superhelden, zoals ze te vinden zijn in tekenfilms, stripboeken of films van bijvoorbeeld Marvel. Denk aan Superman, Spiderman, Hercules.

Speelgoedpoppetjes van superhelden

Historische Voorbeeldfiguren

Maar ook voorbeeldfiguren uit de verre of nabije geschiedenis. Denk daarbij aan keizer Constantijn, Marco Polo uit het verleden. Of aan Obama, Martin Luther King of Hannie Schaft die indruk op ons hebben gemaakt in de laatste honderd jaar.

Barack Obama, voor menigeen een held

De Antiheld

Dan heb je ook nog de antihelden, zoals Clark Kent die eigenlijk Superman is, Shrek, Guust Flater of Charlie Chaplin. Een antiheld beschikt over een mengeling van goede en slechte eigenschappen. Ondanks zijn zwakheden kan de lezer sympathie voor hem voelen en zichzelf in hem herkennen.

Marketing en Reclame

Het principe van “de held” of “antiheld” kun je toepassen in de marketing. Dat gebeurt al veelvuldig. Bekijk maar eens een keer een reclameblok, waar de hamsters van de AH, de familie van de Jumbo en de mannen van Corendon de rol vervullen van held of antiheld.

Nu ben ik benieuwd wie de held is van jouw bedrijf?

Als je kijkt naar je eigen bedrijf, kun je kiezen voor een aantal figuren (fictief of een echt persoon) die als held of antiheld kunnen optreden. Zij zijn dan het gezicht van je organisatie. En zij promoten je onderneming. Denk aan:

  1. De directeur
  2. De medewerker
  3. De klant / opdrachtgever
  4. Het product of de dienst

De Oplossing

Die laatste optie kan natuurlijk ook altijd. Want je hoeft niet te kiezen voor een personage. Ook je product of dienst kan zo goed zijn, dat ze als de “held” van het bedrijf kunnen dienen. Let er dan wel op dat je – als je daarvoor kiest – ook goed duidelijk maakt hoe je iemand een oplossing kunt aanbieden via je product of dienst. En dan komt vooral de nadruk op die oplossing te liggen, want daar is je opdrachtgever of klant vooral naar op zoek. Denk dus goed na wat je prospects nodig zouden kunnen hebben of vraag er eenvoudigweg naar aan je klanten. Waarom kiezen zij voor de oplossing die jouw bedrijf te bieden heeft? En laat hen aan het woord!

Neem contact op voor meer informatie

Kom je er niet uit, heb je advies nodig of gewoon een schrijver die het werk uit handen neemt? Neem dan vooral contact met mij op. Dat kan via het contactformulier.

Door formulemtekst

Tekstbureau Formule M vertelt bedrijfsverhalen. Storytelling is dé manier om de aandacht te trekken en ondernemingen hun eigen gezicht te laten zien. Op die manier onderscheiden zij zich van andere, soortgelijke organisaties en kunnen ze de concurrentie aan!

6 reacties op “De rol van de Held in je bedrijfsverhaal”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.