Categorieën
Blog

De kat, de kikker en de strategie van hollen of stilstaan

Gisterenavond zag ik een mooi voorbeeld van hoe beweging werkt. Een principe dat je kunt toepassen op je businessmodel. Wat zeg ik? Op mijn businessmodel!

Onze kat vergezelt ons vaak tijdens onze wandelingetjes door de buurt. Wij wonen in een leuke wijk in Nijmegen. Bottendaal. Een groene wijk met parkjes, verborgen speeltuintjes en een heuse wildtuin.

Tijger op de uitkijk

Angsthaas

Vooral met het mooie weer is het prettig een rondje te maken door de wijk. Zodra wij de deur uitgaan en onze kat naar buiten is gesprint, loopt onze trouwe viervoeter met ons mee. Af en toe staan we stil, omdat onze Tijger haar naam niet graag eer aandoet. Want zij is een ware angsthaas. Met een grote boog mijdt zij baasjes die hun hond uitlaten. In de kattenrijke buurt komt ze geregeld soortgenoten tegen. Soms verstopt zij zich midden op straat. Ze drukt haar lijf plat tegen de grond en hoopt dan dat de ander haar niet ziet. Als die “gevaarlijke” tegenstander het waagt op haar af te rennen, rolt zij zich op haar rug met haar nagels in de aanslag.

Kat in de zakTot zover het defensieve gedrag. Wat ik iedereen die graag zaken wil doen overigens van harte afraad.

 

Rust

In het wildparkje komt ons beestje langzaam tot zichzelf. Het is een veel bezochte plek. Er komen vaak andere katten, het wemelt er van de insecten en soms zijn er ook hangjongeren die hun peukje zitten te roken.

Tijger bij de plasGisterenavond was het niet druk. En kwam Tijger ook snel tot rust. Ze was wel alert, maar je zag dat ze ontspannen was. De begroeiing maakt haar duidelijk blij. Ze hopt en springt door het gras. Snuffelt bij de plas en gaat op avontuur. Wij zitten naar haar te kijken vanaf een bankje en genieten van de ondergaande zon.

 

Kikker

Opeens zie ik een kikker die op weg is naar de plas. Hij moet nog een heel eind, voordat hij in het water kan. Verborgen in het gras – dankzij de schutkleur – moet ik mijn partner echt aanwijzen waar de amfibie zich bevindt. Onze kat heeft nog niets in de gaten. En staart in de verte naar mogelijke “vijanden”.

Tijger in actie

Springen

De kikker kruipt aanvankelijk heel omzichtig door het gras. Dat gaat langzaam. Dan besluit hij toch maar te springen. Maar die beweging trekt natuurlijk de aandacht van onze kat. Ze springt erop af. Snuffelt. De kikvors krimpt in elkaar. Tijger verliest haar aandacht en gaat weer op de uitkijk staan. De kikker waant zich veilig en springt nog een paar keer door het gras. Dat trekt natuurlijk weer de aandacht van het speelse poezenbeest. Ik overweeg om in te grijpen en het beestje te redden, maar ik hou mij in. Met dat onze kat naar Kermit sprint, bevriest het mosterdgroene kikkertje. Even snuffelen en het slijmerige beestje is niet meer interessant.

Kikker

Veilig

Uiteindelijk besluiten we Kermit uit het lijden te verlossen. Let wel: op niet gewelddadige wijze. We staan op van ons bankje en lopen het park uit. We fluiten naar Tijger die gewillig achter ons aan komt huppelen. En de kikker? Die heeft het vast na een tijdje op een lopen gezet en het veilige water kunnen bereiken.

De les voor ondernemers? Het moraal van het verhaal?

Blijf in beweging dan word je gezien. Wil je niet opvallen? Hou je dan vooral stil en beweeg jezelf omzichtig. Neem vooral geen risico’s.

Wil je je doel bereiken?

Dan zul je jezelf in beweging moeten brengen. Want om zaken te kunnen doen, moet je wel zichtbaar zijn. En risico’s nemen. Let wel op de gevaren. In overheidstermen: zorg ervoor, dat je geen “afbreukrisico” loopt. Dus doe je ding, hou je fatsoen en hou rekening met anderen. En laat af en toe je “vijanden” aan je snuffelen. Dat kan geen kwaad. Dat zag je wel aan die kikker…

Wil je meer informatie?

Druk dan op onderstaande knop voor het contactformulier.

Kom in beweging!

Ik wil meer weten!

Kikkers

Door formulemtekst

Tekstbureau Formule M vertelt bedrijfsverhalen. Storytelling is dé manier om de aandacht te trekken en ondernemingen hun eigen gezicht te laten zien. Op die manier onderscheiden zij zich van andere, soortgelijke organisaties en kunnen ze de concurrentie aan!

Één reactie op “De kat, de kikker en de strategie van hollen of stilstaan”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.